Formy prawne działalności gospodarczej

Coraz częstszym problemem, który dotyka osoby po pięćdziesiątym roku życia jest odnalezienie się na rynku pracy. Przedsiębiorstwa niechętnie przyjmują takich pracowników mimo, że dysponują oni dużym doświadczeniem. Szansą na pozostanie aktywnymi zawodowo może być dla nich założenie własnej firmy. Wsparcie w tym obszarze zapewniają liczne programy dofinansowane ze środków Unii Europejskiej.
Zanim rozpoczniemy działalność gospodarczą musimy dokonać wyboru formy prawnej pod którą nasza firma będzie działać. Poszczególne formy różnią się od siebie i wybór każdej z nich niesie za sobą zarówno przywileje jak i obowiązki. Decyzję o wyborze formy działalności musimy więc dokładnie przemyśleć i przeanalizować, który wariant będzie dla nas najlepszy.
Wybór konkretnej formy wpływa na wiele istotnych kwestii jak procedura rejestracji firmy, kapitał początkowy, czy odpowiedzialność za zobowiązania.
Podejmując decyzję o wyborze formy działalności pamiętajmy, że zwłaszcza na początku najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nic nie stoi na przeszkodzie by zmienić formę gdy Nasza firma się rozwinie.

Do pobrania